Delegeringsreglementet er ett av tre overordna reglementsett for Sørreisa kommune.https://delegering.kf.no/delegering/publikum/5419

De andre to reglementsettene er: a) Politisk styring, møtereglement og andre reglement for folkevalgte og b) Økonomireglementet.

 

Hjemmel: Lov om kommuner og fylkeskommuner av 1018-06-22

Vedtatt dato: 31. oktober 2024 i sak 79/24

Vedtaksorgan: Sørreisa kommunestyre

Det ble fattet slikt vedtak:

1.Sørreisa kommunestyre vedtar framlagte forslag til delegeringsreglement, med foreslåtte endring fra reglementet vedtatt 20. mars 2020.

Forslag til endringer framkommer i:

o Tabell i saksframlegget

o Vedlegg til saken: Forslag i Alkohollov, Serveringslov og Viltlov

2. Nytt vedtatt delegeringsreglement gjelder fra 1. januar 2025. Reglement vedtatt 20. mars 2020 opphører fra samme dato.

3. Kommunedirektøren gis fullmakt til å oppdatere og korrigere delegeringsreglementet for endringer som ikke får betydning for delegeringsnivået. Dette gjelder ved endring i

eksisterende lovverk og ved innføring av nye lover som erstatter gamle lover og hvor det allerede foreligger delegert myndighet.

 

Det ble i samme møte vedtatt å bruke KF-delegering sitt digitale system for delegering.

Kommunens ansvar og myndighet er regulert i en rekke lover og forskrifter.

Oppdaterte lover i KF-delegering er pr. 1. august 2024: 143 lover
Berørte hjemler (paragrafer) -både politisk og administrativt: 2445 paragrafer

Et oppdatert KF-delegeringssystem ivaretar alle fire delene i tidligere delegeringsreglement fra 2020.  

Systemet ivaretar videre:

· Oversikt og oppdatering av alle relevante lover og paragrafer som gir kommunen myndighet og/eller ansvar og plikter, også delegering av særlover

· Systemet gir enkel oversikt og kontroll, både politisk og administrativt.

 · Systemet har en publiseringsversjon som gir informasjon også til kommunens innbyggere.

Link til reglementet: https://delegering.kf.no/delegering/publikum/5419

GENERELT

Kommuneloven av 22. juni 2018 § 5-14 pålegger alle kommuner å ha et reglement som synliggjør for innbyggerne, politikere og ansatte hvordan ansvar, vedtaksmyndighet og innstillingsrett er delegert. Dette reglementet viser delegasjonen fra kommunestyret og til ulike politiske organer, samt delegasjonene til kommunedirektøren. Reglementet viser også kommunedirektørens videredelegasjon (subdelegasjon) som er gitt med hjemmel i kommuneloven § 13-1, 6. ledd. Reglementet skal vedtas av kommunestyret i Sørreisa innen 31. desember året etter at kommunestyret ble konstituert.

I reglementet framgår også hvem som har fullmakter til å forplikte kommunen i privatrettslige disposisjoner, eksempelvis ved kjøp og salg av eiendom/grunn.

Reglementet skal være et hjelpemiddel for å gjøre kommunens beslutningsprosesser så effektive som mulig og det skal sikre en formålstjenlig myndighets- og ansvarsavklaring mellom de ulike politiske organer og mellom de politiske organene og administrasjonen. Det skal også fungere som informasjon til ledere og ansatte om hvilken myndighet og hvilke fullmakter de administrative lederne har på vegne av kommunen   

OM DELEGERING

Kommunestyret i Sørreisa har 19 representanter. I hht kommunelovens § 5-3 er kommunestyret det øverste kommunale organet.

Kommunestyret treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov, sentral forskrift eller delegeringsvedtak slik det framgår av dette delegeringsreglementet. Jfr. også eget økonomireglement. 

Kommunens myndighetsutøvere deles inn i følgende to kategorier:

• Politisk nivå: Kommunestyre, formannskap, ordfører, hovedutvalg og andre politisk opprettede utvalg/komiteer.

• Administrativt nivå: Kommunedirektør og dem kommunedirektøren videredelegerer til.

Kommunestyret kan delegere sin myndighet til lavere politisk nivå og til kommunedirektøren. Kommunestyret/politisk nivå kan ikke delegere til annet administrativt nivå enn kommunedirektøren med mindre det er bestemt ved lov eller sentral forskrift.

FELLESBESTEMMER 

Med delegering menes i dette reglement overføring av myndighet til å fatte vedtak eller ta avgjørelser på ulike områder, fra kommunestyret til politiske utvalg eller kommunedirektøren.

Med begrepet "bestemmelser" i dette reglement forstås lov, forskrift, overordnede planer m.v.

Det er et ufravikelig krav at alle vedtak som gjøres av politiske utvalg og administrasjon etter dette reglement skal iverksettes innenfor de budsjettrammer som kommunestyret har gitt. Det forutsettes videre at beslutninger og vedtak gjøres innenfor gjeldende lover, forskrifter og avtaleverk.

Klage på enkeltvedtak fattet av administrasjonen eller i de politiske utvalg, forelegges først det besluttende organ til ny vurdering. Dersom vedtaket blir opprettholdt går klagen til klageinstansen.

Det påhviler det besluttende organ å sette seg inn i hvem som er rette klageinstans.

VURDERING I FORHOLD TIL PRINSIPIELL-/IKKE PRINSIPIELL SAK

Et delegeringsreglement kan ikke ta opp i seg og forutse alle detaljer og problemstillinger som er knyttet til beslutninger for drift og forvaltning. Dette dokumentet forutsetter derfor at de som skal utøve myndighet må utøve et skjønn ut fra hva som er saker av prinsipiell betydning. Kommuneloven presiserer at avgjørelser i saker av prinsipiell betydning bare kan tas av et politisk organ.

Om saker er av prinsipiell eller ikke prinsipiell betydning kan være spesifisert i lov, planer, strategivedtak eller praksis gjennom vedtak i saker med prinsipiell betydning. En sak av prinsipiell betydning kjennetegnes ofte av at det er sannsynlighet for eller at det allerede har oppstått uenighet, saken debatteres offentlig og det er signalisert ulike politiske holdninger og synspunkter.

Etter kommunelovens § 13-1 kan kommunedirektøren, etter delegering, avgjøre saker som ikke av prinsipiell betydning. Kommunedirektørens delegasjon bør gjenspeile kommunelovens krav om en effektiv, tillitsskapende og bærekraftig forvaltning.

SUBDELEGERINGSREGLEMENT

Definisjon og formål.

Når ikke annet fremkommer av vedtatt delegasjonsreglement, kan kommunedirektøren delegere myndighet videre (subdelegere) til ledere av ansvarsenhetene eller til andre.

Med sub-delegering (SDEL) menes i dette reglementet overføring av myndighet fra kommunedirektøren til den øvrige administrasjonen, til å fatte vedtak eller ta avgjørelser i saker som ikke er av prinsipiell betydning.

Arbeidsgiveransvaret er pr. definisjon: Økonomi, fag og personalansvar innenfor eget ansvarsområde. Delegasjonsreglementet omfatter sub-delegering på fag.