Hver dag som går uten at vi gjør noe for et barn vi er urolige eller bekymret for, kan være en dag for mye. Ved uro eller bekymring for et barns trivsel og utvikling skal det tas noen avgjørelser om hvordan og hvem som kan gi barnet best støtte.
Alle foreldre bryr seg om sine barn
Voksne bryr seg også om andres barn: Ser vi et ensomt, gråtende barn på kjøpesenteret, vil vi selvfølgelig hjelpe det å finne foreldrene. Da tar vi ansvar i vårt nærmiljø. Noen ganger ser vi at barn ikke får den omsorgen vi mener de burde hatt. Og noen ganger føler vi selv at vi svikter våre egne omsorgsoppgaver og ikke greier å håndtere våre egne barn som vi egentlig ønsker.
Noen ganger ser vi foreldre som ikke oppfører seg som voksne omsorgsgivere. Det kan være voksne som trakasserer sine egne barn, som er uforholdsmessig strenge eller hardhendte, eller voksne som er likegyldige. Foreldre som er sløvet av rusmidler eller medisiner mens de har omsorg for barn, foreldre som er psykisk syke, traumatiserte og foreldre som krangler slik at de mister synet for barna.
Det kan være familier som er fattige eller isolerte; – utenfor lokalsamfunnet.
Det kan være barn som er ute uten tilsyn, barn som er ute senere enn jevnaldrende, barn som er stille og barn som bråker.
Da er det viktig å bry seg og gjøre noe med uroen.
Hvordan kan du bli den ene som utgjør en forskjell i et barns liv?
Hvem kan du kontakte:
- Barnet eller foresatte og vise at du ser og at du bryr deg.
- Barneverntjenesten i kommunen kan gi deg råd og veiledning både anonymt eller ved navn.
- Helsesøster, barnehage eller skole.
- Hvis det er kritisk, ring Akuttvakt telefon for barnevernet.
Hva kan du gjøre for at barnet ditt skal få det bedre?
Du kan snakke med:
Helsestasjonene: De gir råd om barneoppdragelse og samspill i familien. Alle foresatte kan ta direkte kontakt med sin helsestasjon.
Fastlegen: Legen kan henvise videre til hjelp for psykiske problemer og rusproblemer.
Et familievernkontor: Familievernkontoret på Finnsnes gir hjelp ved samlivsproblemer, ved konflikter om barna etter samlivsbrudd og ved sinnemestring.
Barneverntjenesten i Sørreisa: Du kan ringe tlf. 465 46798 for å drøfte situasjonen.
Bekymringsmelding til barnevernet - hvordan gjør jeg det?
Melde fra til barnevernet - bekymringsmelding
Informasjonsbrosjyre Vi bryr oss - SAMMEN for barn og unge;
https://www.bufdir.no/foreldrehverdag/
Dersom du ønsker å lære mer om foreldrerollen og bli bedre kjent med barnet ditt og deg selv og forholdet dere imellom vil du kanskje ha nytte av å lese på denne nettsiden og kanskje få noen nye tanker om hvorfor du gjør som du gjør og hvordan dere kan få det bede sammen i hverdag.