FHI har definert at vi har et pågående kikhosteutbrudd i Norge. Det er særlig barna under 1 år (spedbarn) man er mest bekymret for ved kikhostesmitte, siden de ikke er fullvaksinert mot kikhoste før de er 1 år. Kikhoste hos disse kan føre til pustestopp. 

 

Forløp ved kikhostesmitte

Etter 7-14 dager med vanlige forkjølelsessymptomer som hoste og rennende nese (noen ganger også lett feber), kommer den karakteristiske hosten med anfallsvise, kraftige hosteanfall som gjør det vanskelig å puste inn etter hosteanfallet (det er da man får den typiske «kikelyden» ved innpust). Mange opplever at hosteanfallet fører til at man brekker seg/kaster opp. Små barn kan hoste til de blir blå i ansiktet. 

 

Det er når man får denne karakteristiske hosten at folk anbefales å kontakte legekontoret for å få en legetime for testing. 

 

Behandling av kikhoste

De som har påvist kikhoste og har symptomvarighet mindre enn tre uker, bør tilbys antibiotikabehandling. Behandling senere enn tre uker etter sykdomsdebut har liten hensikt både med tanke på å forkorte sykdomsforløpet og for å redusere smitterisikoen.

 

Gjenoppfriskning av vaksine hvert 10. år

For å beskytte seg selv og andre, spesielt spedbarn som ikke er fullvaksinert, oppfordrer FHI alle voksne til å gjenoppfriske vaksinen mot kikhoste, stivkrampe, polio og difteri hvert 10. år fra man som 15. åring fikk den siste påfyllvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet. 

 

Hvis du er usikker på når du sist fikk kikhostevaksinen, bes du sjekke selv på https://www.helsenorge.no/vaksiner/ 

 

Kontakt helsesykepleier Bodil Walle på telefon 922 85 681 for å avtale tid for vaksinering hvis det er mer enn 10 år siden du sist fikk kikhostevaksinen.